Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Radim Rulík vyzdvihuje soudržnost, týmovost, obětavost a srdce

Radim Rulík © google.com

Radim Rulík odpovídá na otázky novinářů. Vyzdvihuje Lukáše Dostála a celkově sílu a odhodlání týmu. Inspiraci hledal na minulém MS v Německu a Lotyšsku.

Jako den a noc by se dalo komentovat působení Kariho Jalonena u české hokejové reprezentace. Ve svém prvním roce dotáhl Česko k bronzové medaili po deseti letech. Následující rok vypadl s USA ve čtvrtfinále 0:3 a na celkové pozici skončil až osmý, což byl nejhorší výsledek v samotné historii Česka. Herní projev týmu nebyl příliš oku lahodící a po jmenování Aloise Hadamczika do čela českého hokeje se rozhodlo o ukončení spolupráce s finským manažerem.

Tento krok sklidil mnoho kritiky; místo Kariho Jalonena byl povolán Radim Rulík, který v minulosti vyhrál Extraligu s Litvínovem, skončil třetí s Pardubicemi a získal stříbrné medaile s českou hokejovou reprezentací do 20 let.

Kariho Jalonena vystřídal po nevydařeném mistrovství světa v hokeji 2023 a od června se stal hlavním trenérem české hokejové reprezentace. Hned na prvním turnaji čtyř zemí dokázal vyhrát všechny tři zápasy na finských hokejových hrách a bez ztráty bodu skončil na prvním místě.

I přes nepovedenou domácí generálkou na mistrovství světa, dokázal Radim Rulík namixovat ten správný koktejl hráčů, včetně posil z NHL. Po dvou letech máme tedy opět medaili a čtrnáct let nám trvalo, než jsme se dočkali zlaté medaile.

Radim Rulík jako hlavní trenér v české hokejové reprezentaci:

Soutěž

#

OZ

V

VP

PP

P

S

B

Finské hokejové hry 23

1.

3

3

0

0

0

13:5

9

Švýcarské hokejové hry 23

2.

3

1

1

0

1

8:8

5

Švédské hokejové hry 24

3.

3

1

0

0

2

8:11

3

České hokejové hry 24

4.

3

0

0

0

3

2:8

0

Přátelské zápasy

-

6

6

0

0

0

23:8

-

Mistrovství světa 2024

1.

10

7

1

2

0

36:17

16 b v ZS

MS v hokeji 2024: Rozhovor s Radimem Rulíkem

Chtěl jste od týmu hlavně srdce, bojovnost, a aby fungoval jako jeden organismus?

„Myslím si že to je klíč k tomu. Podle toho, co jsem sledoval předchozí mistrovství světa, tak Německo a Lotyšsko bralo medaile. Byl jsem přesvědčen, že naše cesta musí být podobná. Samozřejmě se k tomu přidala hokejovost, protože jsme měli v týmu i velmi dobrý hokejové hráče. To si myslím, že s tím srdcem, obětavostí a soudržností se to spojilo v jeden celek a neprohráli jsme ani jednou v základní hrací době.”

Jak trenér prožívá takový finálový zápas, který se dlouho hraje bez gólů, po semifinálové přestřelce?

„To jsem věděl, že to tak bude, protože poslední krůček bývá nejtěžší. Švýcaři do toho dali taky úplně všechno, kvalitu taky měli. Velkou zásluhu má Lukáš Dostál, který byl na zápas velmi dobře mentálně připravený a pochytal, co šlo. Tým dostal větší sebevědomí. Byla to taktická bitva, ve které se nedá říct, že by byly vyložené šance. Rozhodla až standardní situace po buly, kdy se prosadil David Pastrňák. Poté už to bylo o vůli s velkou obětavostí.”

Může toto zlato způsobit další hokejový boom?

„Když vidím ten zájem o hokej, tu návštěvnost, tak si myslím, že opravdu český hokej musí začít pracovat na neskutečné obrátky, aby byla šance vychovat úspěšnou generaci. Jestli to bude teď, to nedokážu říct. Cítím, to jako obrovskou motivaci.”

Jak je těžké, kvůli obrovskému tlaku, být trenérem na domácím MS?

„Po pravdě jsem si vypnul internet, a až doteď jsem si nepřečetl ani jeden článek, abych se vymezil tomu tlaku. Doporučil jsem to i klukům. Bavil jsem se s Jáchymem Kondelíkem, který vypadl ze sestavy po příletu posil z NHL. Tak ten mi dnes dopoledne (před finálovým zápasem) řekl, co se o nás všechno psalo, jak se po nás jelo, jak nám moc nevěřili a nakonec z toho byla cesta. Namotivovalo mě to. Myslím si, že vždycky je to o cestě.”

Protáhnete teď oslavy s hráči?

„Já jsem starý na oslavy. Oni si to uhráli, je to jejich výsledek. Hráči vyhrávají, trenéři prohrávají. Je to jejich vítězství. Je jedno, jaký je tam trenér, ale pokud nemá ten tým charakter, to srdce, tu víru a odhodlanost, tak to nevychází. Je to hlavně o těch hráčích.”

Jak bude tedy vypadat oslava ve vašem podání? Jedno pivo a dost?

„Pivo mám docela rád. Dám si určitě víc jak jedno, abstinent nejsem. Mám rád plzeňské pivo, celkově české pivo. Dám si určitě, ale v nějaké střídmé rovině,” tak zněla poslední slova Radima Rulíka po zápase.

Zdroj: hokejportal.cz, sport.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
1,302.1 ms