Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Kanada je zpět na hokejovém trůnu a má 27. titul mistrů světa. Bronz patří Američanům

Radost Kanady po rozhodující trefě © iihf.com

Finálové drama utnul Paul. Kanada po pěti letech opět vládne světovému hokeji. Javorové listy se sedmadvacátým titulem v historii dotáhly na Rusko. Američané zápasy o bronz umí, Němci už neměli dost sil se rvát o medailový sen.

Přesně šedesát vteřin po úvodním vhazování přišli Finové o puk v útočném pásmu. Comtois si všiml volného Buntinga, jemuž ale nevyšel bekhendový blafák a kotouč skončil vedle. Jeden z důležitých momentů nastal po necelých sedmi minutách, kdy Paul vysokou holí zasáhl do chrániče ramene Anttilu, který se ale nesportovně chytil za obličej.

Přesilovku sice Kanaďané nevyužili, sekundu po jejím vypršení si ovšem Ruohomaa zpracoval před brankou kotouč po pasu Kaskiho od modré, přehodil si ho na forhend a v pádu střelou k pravé tyči rozvlnil síť. Filmování finského kapitána borci ze zámoří těžce nesli, byli podráždění a Bunting vyfasoval dvě minuty za jeho napadení u branky.

Po přestávce ale Kanaďané výrazně přidali na obrátkách. Vytvořili si tlak a po hákování Ruotsalainena rozezvučel Comtois bekhendem tyč. Gólu se v tu chvíli sice nedočkali, přesto na vyrovnání dosáhli. Dvanáct sekund dlouhou početní výhodu pět na tři ještě neproměnili, jenže pak vypálil Brown, puk se znovu od tyče odrazil k volnému Comtoisovi, který ho zblízka tentokrát už dotlačil do sítě.

Další důležitý moment přišel ve 37. minutě. Brownovu střílenou přihrávku tečoval Mangiapane, Olkinuora vyrazil kotouč ke zcela volnému Henriquemu, jenž ho poslal do odkryté klece. Kanaďané jásali, jenže Finům se nelíbil předchozí přechod Powera do útočného pásma a vzali si trenérskou výzvu. Rozhodčí jim po přezkoumání celé situace dali za pravdu a gól kvůli ofsajdu neuznali.

Ve třetí části drama gradovalo a rušno bylo před oběma brankami. Nejprve si slabší chvilku vybral Olkinuora, který nezkrotil nahozený puk od zadního mantinelu, ale Pirri nedokázal zasunout puk do prázdné branky. Vzápětí se kotouč dostal na hůl k obránci Lindbohmovi, jenž ho z pravého kruhu švihem usměrnil přesně k levé tyči a Finové opět vedli.

Kuemper poté dvakrát zachránil tým od třetího zásahu, který by Seveřany už hodně přiblížil zlatým medailím. Jenže stav se neměnil a parta trenéra Gallanta dokázala odpovědět. V přesilovce přiklepl Comtois puk kapitánovi Henriquemu a ten přece jen jásal z regulérní branky. Vynikající duel chtěl definitivně zlomit na finskou stranu Ojamäki, jenže Kuemper ho ve dvou případech bravurně vychytal.

Napínavá podívaná šla do prodloužení. Při hře tři na tři nechtěl ani jeden z týmů dovolit přečíslení. Jenže v sedmé minutě se chyby dopustili Finové, v úniku dva na jednoho si vyměnili Paul s Brownem puk a první jmenovaný zblízka do prázdné branky rozsekl finále pro Kanadu.


Finsko - Kanada 2:3 v prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Ruohomaa (Kaski), 46. Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa) - 25. Comtois (Connor Brown, Walker), 53. Henrique (Comtois, Connor Brown), 67. N. Paul (Connor Brown). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Romasko - Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5, navíc Danforth a Walker (oba Kan.) oba 10 min. Využití: 0:2.

Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Connor Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - N. Paul, Danforth, Pirri - Foudy, Anderson-Dolan, Hagel - Perfetti. Trenér: Gerard Gallant.



Už počtvrté z posledních sedmi hokejových mistrovství světa berou bronz USA. Utkání o třetí místo v Rize naprosto ovládli a zvítězili nad Německem 6:1. Po těsné prohře v semifinále musel poražený celek vypít hořký kalich až do dna, německý sen o zisku medaile po 68 letech se nenaplnil.

USA - Německo 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Wolanin, 27. Garland (Robertson, Wolanin), 29. Drury (Chmelevski), 32. Robertson (Garland, T. Thompson), 33. T. Moore (Garland, T. Thompson), 50. Donato (Clendening, T. Thompson) – 50. Bittner (Plachta, Kahun). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 9:7, navíc Chmelevski (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0.

USA: Petersen - Wolanin, Hellickson, Z. Jones, Tennyson, Mackey, Ch. Wideman, Shea, Clendening - Robertson, T. Moore, Garland - Robinson, Blackwell, Labanc - Donato, Rooney, T. Thompson - Drury, B. Boyle, Chmelevski. Trenér: Jack Capuano.

Německo: Brückmann - Moritz Müller, Seider, J. Müller, Holzer, Wagner, Nowak, Gawanke, Bittner - L. Reichel, Noebels, Pföderl - Plachta, Kahun, Eisenschmid - Kühnhackl, Loibl, Rieder - Krämmer, Kastner, Peterka. Trenér: Toni Söderholm.


Nejlepší hráči MS na jednotlivých postech (podle direktoriátu turnaje):
Brankář: Cal Peterson (USA),
obránce: Moritz Seider (Německo),
útočník: Peter Cehlárik (Slovensko).

Nejužitečnější hráč turnaje (podle akreditovaných novinářů): Andrew Mangiapane (Kanada).

All Star tým (podle akreditovaných novinářů): Jussi Olkinuora (Finsko) - Moritz Seider, Korbinian Holzer (oba Německo) - Andrew Mangiapane (Kanada), Conor Garland (USA), Liam Kirk (Velká Británie).

Konečné pořadí: 1. Kanada, 2. Finsko, 3. USA, 4. Německo, 5. ROC/Rusko, 6. Švýcarsko, 7. Česko, 8. Slovensko, 9. Švédsko, 10. Kazachstán, 11. Lotyšsko, 12. Dánsko, 13. Norsko, 14. Velká Británie, 15. Bělorusko, 16. Itálie.

Zdroj: hokejportal.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

VÝSLEDKY

TABULKA

no articles
196.8 ms