Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

MS v hokeji 2024: Česko vrátilo USA porážky za minulé domácí šampionáty a zahraje si o medaile

USA - Česko 0:1 © google.com

Sen o zlaté medaili na domácím šampionátu pokračuje! Čeští hokejisté zdolali USA 1:0 a v sobotu odpoledne vyzvou Švédsko

MS v hokeji 2024: USA - Česko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky: 27. P. Zacha (D. Špaček, R. Červenka)

Kanada: J. Binnington - C. Parayoko, O. Power, J. Oleksiak, B. Byram, D. Severson, K. Guhle, O. Zellweger - D. Mercer, J. McBain, B. Tanev - C. Bedard, N. Paul, J. McCann - P. Dubois, J. Tavares, B. Hagel - A. Mangiapane, D. Cozens, M. Bunting

Česko: L. Dostál - R. Gudas, J. Krejčík, J. Rutta, M. Kempný, T. Kundrátek, L. Hájek, D. Špaček - D. Pastrňák, P. Zacha, O. Palát - M. Nečas, D. Kämpf, D. Kubalík - O. Kaše, L. Sedlák, R. Červenak - M. Stránský, D. Tomášek, O. Beránek

Rozhodčí: Björk (SWE), Campbell (CAN) - Wyonzek (CAN), Yletyinen (SWE)

Poměr střel: 36 - 28

Stadion: O2 Arena, Praha

Počet diváků: 17 413

Odplata za předchozí dva domácí šampionáty vyšla

V obou předchozích domácích šampionátech to byli právě Američané, kteří zhatili český sen o medailovém úspěchu v Praze. Na hubeném vítězství 1:0 má největší podíl Pavel Zacha, který netypicky skóroval žebry, a Lukáš Dostál, který kryl všech 36 střel Američanů a připsal si další vychytanou nulu na šampionátu.

Ale nyní popořadě. Do zápasu vyrukovali Češi se dvěma změnami. První bylo prohození Romana Červenky s Ondřejem Palátem a Matěj Stránský nastoupil místo nemocného Jakuba Fleka.

Začátek zápasu byl nervózní a šlo vidět, že nikdo nechce udělat chybu, celkově však byli lepší Američané. Ve druhé polovině první třetiny přebrali iniciativu Češi a ve 14. minutě se řítil sám na gólmana David Pastrňák. Ten se snažil překonat Lindgrena kličkou, ale v rozhodujícím okamžiku mu sjel puk z čepele a svůj únik nedokázal proměnit.

Hned ve třetí minutě druhé třetiny poslal do oslabení český tým David Pastrňák vysokou holí. Od této chvíle začali Američané dominovat a vytvořili si řadu nepříjemných situací, ale ani jednou nedokázali přetavit svou převahu.

MS hokej 2024: Šťastný gól Pavla Zachy a famózní Lukáš Dostál v bráně

Na druhé straně český tým zahrával přesilovku. Ke střele se odhodlal David Špaček, jehož projektil byl tečován hokejkou amerického hráče a změna směru puku zasáhla Pavla Zachu, který stal před brankou, a od jeho žeber se šťastně odrazil za Lindgrenova záda - 1:0.

Od té doby český tým opět ožil a nechybělo mnoho, a mohlo to být 2:0, když Roman Červenka orazítkoval horní tyč po přihrávce Ondřeje Kašeho.

USA začala zvyšovat obrátky a českou obranu v čele s Lukášem Dostálem čekaly perné chvilky. V 56. minutě se Američané dočkali gólu, ale kvůli sražení Lukáše Dostála nebyl uznán.

Dominik Kubalík mohl rozhodnout o utkání, ale trefil pouze tyčku. S blížícím se koncem zápasu zkoušela USA odvolat gólmana. Martin Nečas pokoušel štěstí a z vlastního pásma se pokusil skórovat, ale jeho pokus skončil pouze na tyči. Z následného posledního útoku zahráli američtí hráči pouze zakázané uvolnění a sedm vteřin před koncem si český tým pohlídal útočné buly. O2 Arena mohla explodovat radostí, stejně tak samotní hráči a trenérský štáb.

Český tým dokázal přejít přes strastiplné čtvrtfinále a s jistotou si zahraje o medaile. Šťastný gól, výborný Lukáš Dostál, odhodlání a bojovnost českých hráčů, to vše sehrálo roli ve zdolání silné USA. Neoblíbenému soupeři čeští hokejisté vrátili několik porážek na mistrovstvích světa. V sobotu ve 14:20 vyzve Švédsko, které zdolalo Finsko 2:1 až v prodloužení.

Sestřih zápasu:


Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
40.5 ms