Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Legendární souboje mezi českými a slovenskými týmy v historii mistrovství světa

Země Česko a Slovensko sdílejí propletenou historii, když kdysi byly součástí sjednoceného Československa až do jeho mírumilovného rozpadu v roce 1993.

Původy vášnivé rivality


Přestože se staly samostatnými národy, obě země udržují blízké kulturní a ekonomické vazby. Tato vztahová dynamika však nezabrání vzniku vášnivých sportovních rivalit mezi českými a slovenskými týmy a sportovci během posledních 30 let.

Nikde není tato rivalita více patrná než v mezinárodním ledním hokeji, kde se mužské národní týmy obou zemí utkaly v mnoha památných zápasech na mistrovství světa IIHF a olympijských turnajích. Ačkoli se také střetávají s hokejovými velmocemi jako jsou Kanada, Rusko a Švédsko, některé z nejvíce dramatičtěch a tvrdě bojovaných soubojů se odehrály právě při zápasech proti sobě.

Původ česko-slovenské hokejové soutěže sahá do širší politické historie mezi národy, ale také vychází z etnických napětí, protichůdných stylů hry a boje o právo na chloubu dvou zemí oddělených na mapě pouhými několika stovkami kilometrů. Tento článek přiblíží některé z největších střetnutí mezi českými a slovenskými národními týmy v historii mistrovství světa. And for those who enjoy a different kind of thrill, exploring bonus za registraci bez vkladu 2023 might just add an extra layer of excitement to your experience.

Naplněno dramatem: Rozlučkový souboj na Mistrovství světa 1993

Mistrovství světa IIHF v Německu v roce 1993 bylo prvním velkým turnajem, na kterém se utkaly samostatné český a slovenský národní týmy po 1. lednu 1993, kdy došlo k rozpadu Československa. Před tímto událostí bylo zajímavé sledovat, jak se nově nezávislý slovenský tým bude prezentovat ve srovnání s tradičním favoritem - českým týmem.

Na tuto otázku bylo odpovězeno jednoznačně, když se oba týmy střetly v jednom z nejočekávanějších zápasů turnaje, který náležitě proběhl 1. května - Mezinárodní den solidarity pracujících, tradičně oslavovaný v obou zemích. V Dortmundu zaplnilo arénu více než 11 000 fanoušků a hra odpovídala svému označení intenzivní akcí na celém hřišti.

Češi ovládali hru ze začátku a během prvního období vedli 3:0. Ale vytrvalý slovenský návrat jim umožnil vyrovnat na 3:3 během divokého třetího období. Brzy se rozhořela vášnivá atmosféra, což vedlo k několika potyčkám po píšťalkách a trestům na obou stranách. V pozdním období se česká hvězda Robert Reichel konečně trefil do sítě a uzavřel dramatické vítězství 4:3.

I když nakonec neuspěli, Slováci oznámili svou přítomnost jako prchlivý nováčkovský program připravený bojovat se svými bývalými krajanými. Rivalita po rozpadu byla oficiálně zahájena!

Souboj o zlatou medaili na Mistrovství světa 2000

Do roku 2000 se Slovensko vyvinulo v respektovaný tým a společně s Českem hostilo Mistrovství světa. Oba týmy předpokladatelně postoupily turnajem a nakonec se setkaly v monumentálním finálovém souboji o zlatou medaili před zaplněným stadiónem Slovnaft Arena v Bratislavě.

Draví outsider Slováci doufali, že si na domácí půdě zajistí konečné právo chlouby proti silným Čechům vedeným střeleckými eso jako Pavel Patera a Milan Hejduk. V napínavém zápase Slovensko překonalo ztrátu 0:1 a 1:2, aby šlo do třetího období s vedením 3:2, což je posunulo o dvacet minut od historického překvapení.

Ale Česká republika se vzchopila, vyrovnala a nakonec zvítězila díky vítěznému gólu Jana Hlavace v prodloužení, čímž poslala české fanoušky do extáze. Slovensko znovu bolestně zklamalo, když jejich rivalové projížděli vítězný okruh se zlatem kolem krku. Zatímco Češi si v tom roce zaslouženě vysloužili právo chlouby, stříbrná medaile Slovenska oznámila, že se mohou rovnat komukoli.

Píseň o odčinění: Slovenský průlom v roce 2002

Zlomené srdce po téměř nezdařeném pokusu o domácí úspěch v roce 2000 našlo Slovensko odčinění o dva roky později na Mistrovství světa 2002 vedeném ve Švédsku. Turnaj byl známý svými překvapeními, když tradiční favorité jako Kanada a Rusko vypadli brzy, zatímco méně oslavované týmy překonaly očekávání.

Stateční Slováci jeli na vlně překvapení až do finále o zlatou medaili, vedení novou generací hráčů, včetně budoucích hvězd NHL jako Marian Hossa, Pavol Demitra a mladý brankář Jan Laco. Jejich poslední překážkou byli jak jinak než jejich známí soupeři z Česka, kteří chtěli zkazit pohádku o Popelce.

V napjatém obranném zápase oba brankáři obstáli a odolali kvalitním šancím téměř tři celá období. Patová situace se konečně protrhla na konci třetího období díky přesné střele z přesilovky Petera Bondry, která poslala Slovensko do extáze. Laco a spol. vydrželi až do posledního hvizdu na první zlatou medaili na mistrovství světa pro svou zemi.

Zvedání této trofeje před zklamaným týmem České republiky učinilo triumf pro Slovensko zvláště speciálním. Po letech nervózního stíhání svých rivalů Slováci pevně zavřeli mezery a získali status opravdové hokejové velmoci.

Respekt narozený z konkurence

V průběhu 25 let od rozpadu Československa a vzniku samostatných českých a slovenských národních hokejových týmů se etnická napětí, která kdysi vyplývala ze soutěže, výrazně ochladila, přestože na ledě zůstává rivalita tak intenzivní jako kdy jindy.

Zatímco Česko stále převažuje ve svých vzájemných soubojích, tato výhoda se nepochybně zmenšila díky růstu Slovenska v etablovanou a respektovanou hokejovou nací, jak ukázalo jejich průlomové zlaté medaile v roce 2002. Nedávná setkání představují dva rovnocenné týmy soutěžící na výjimečně vysoké úrovni spíše než nováčkovský tým vyzývající tradiční dominanci.

Bez ohledu na to, kdo vlastní právo na chloubu v daném roce, česko-slovenské zápasy na mistrovství světa pravidelně produkují divoký a zábavný hokej. Každý zápas přidává další kapitolu k jedinečné sportovní rivalitě charakterizované dramatem, posuny v mocenských dynamikách a vášní dvou malých zemí, které bere svůj hokej mimořádně vážně. Pro fanoušky, kteří jsou do této trvalé rivalitě investováni, zůstává zaměření zaměřeno na další nezapomenutelný souboj.

Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

VÝSLEDKY

TABULKA

no articles
118.7 ms