Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Trápení Česka pokračuje, padli i Švédové

Momentka z utkaní ČR - Švýcarsko © iihf.com

Česká hokejová reprezentace na světovém šampionátu v Rize nestačila po Rusku ani na Švýcarsko, kterému po zásluze podlehla 2:5. Na bodovém kontě tak má stále nulu. To se na MS po úvodních dvou duelech přihodilo po dlouhých třiceti letech, v historii samostatné republiky vůbec poprvé.

Trenéři se oproti úvodnímu zápasu s Rusy rozhodli pro pět změn v sestavě, nově zařazení obránci Lukáš Klok s Andrejem Šustrem i útočníci Matěj Stránský, Radan Lenc a Matěj Blümel tak zažili premiéru na MS. Mimo hru naopak zůstali zadáci Moravčík s Vitáskem a forvardi Sekáč, Radil a Robin Hanzl.

V 15. minutě se při signalizovaném faulu na Šuláka dostal k dorážce Blümel, na Genoniho si ale nepřišel. Jenže Čechy to dlouho mrzet nemuselo, protože následnou druhou přesilovku využili. Po kombinaci s Kovářem a Vránou otevřel skóre Chytil. I Švýcaři si ale pomohli svou druhou početní výhodou v zápase a o dvě a půl minuty později Hofmann dělovkou od modré srovnal.


Švýcaři po změně stran uspěli v další své přesilovce znovu. Flek sice nejprve v oslabení pelášil sám na Genoniho, bekhendový blafák ale poslal jen do brankářovy lapačky. V pokračující výhodě mužstva helvétského kříže našel kapitán Hischier pasem přes osu hřiště Maiera, jenž ranou z voleje propálil Hrubce.

Pešánova družina pak sice převzala iniciativu, soupeře několikrát zmáčkla v jeho obranném pásmu, ovšem bez efektu. V 39. minutě navíc ukázal české obraně záda Scherwey, a přestože byl zezadu faulován Šulákem, dokázal zvýšit na 3:1.

Od třetí třetiny nahradil Hrubce v brance Roman Will a okusil tak v den svých 29. narozenin debut na světovém šampionátu. Kouč Pešán zároveň zamíchal s útoky, zkoušel najít jakýkoliv recept, který by mužstvo probudil z letargie, jenže výrazné zlepšení nepřicházelo. „Je mi hrozně smutno z toho, že jsme prohráli první dva zápasy. Není to jednoduchá situace, ale my vždycky budeme bojovat, nikdo z nás nic nevzdává. I po takových zápasech můžou přijít úžasné momenty. Věřím, že přijdou a budeme úspěšní," věří brankář Will.


Zbytečné fauly Skleničky a Chytila navíc naděje alespoň na srovnání ještě víc snižovaly. A když Chytil na trestné lavici nestrávil celé dvě minuty, protože Meier svým druhým gólem a třetí využitou přesilovkou Švýcarů zvýšil už na 4:1, byl s Čechy amen.

Záblesk sice přišel v 55. minutě po Smejkalově šikovné teči Chytilova nahození. Češi hned zkusili hru bez brankáře, jenže přišel další nedovolený zákrok; tentokrát Kovářův; a už čtvrtá využitá přesilovka soupeře, tentokrát svůj gólový účet zdvojnásobil Hofmann a uzavřel na konečných 5:2. „Oba zápasy pro nás byly velmi důležité. Ale teď už se samozřejmě není za co schovávat. Hráli jsme první dva zápasy s velmi dobrými soupeři, měli jsme je zlobit daleko víc, měli jsme získat nějaké body. To se bohužel nestalo a teď už je na nás, jestli s tím bojem ve skupině ještě něco uděláme. Stále máme dost zápasů na to, abychom se stabilizovali a zabojovali," uvedl kouč Filip Pešán.

Česko - Švýcarsko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 15. Chytil (Jan Kovář, J. Vrána), 55. Smejkal (Chytil, D. Sklenička) - 18. Hofmann (Ambühl, Simion), 25. Meier (Hischier), 39. Scherwey (Praplan, Bertschy), 51. Meier (Corvi, Kurashev), 58. Hofmann (Simion, Ambühl). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman - Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:4. Bez diváků.

Česko: Hrubec (41. Will) - Hronek, D. Musil, Hájek, Klok, D. Sklenička, Šulák, Šustr - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, T. Zohorna, Chytil - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, A. Musil, Smejkal - Blümel. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Švýcarsko: Genoni - Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Loeffel, Siegenthaler, Mirco Müller, Alatalo - Meier, Hischier, Andrighetto - Simion, Hofmann, Corvi - Kurashev, Herzog, Ambühl - Praplan, Bertschy, Scherwey. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin, Marco Bayer a Christian Wohlwend.



Hokejisté Finska zahájili na světovém šampionátu v Rize úspěšně cestu za obhajobou titulu. V utkání skupiny B urvali tři body po těsné výhře nad USA 2:1. Všechny góly padly ve druhé třetině, vítěznou branku vstřelil Iiro Pakarinen.

Finsko - USA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Ohtamaa (Mäenalanen, Anttila), 36. Pakarinen (Määttä, Pokka) - 39. Robertson (Wolanin). Rozhodčí: Stano (SR), Jeřábek - Hynek, Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Bez diváků.



Hokejisté Ruska si připsali na MS v Rize druhé vítězství. Po pátečním vítězství nad Českem sborná v sobotu ve skupině A přehrála Velkou Británii pohodlně 7:1. Třemi body za dvě branky a nahrávku se pod úspěch obhájců bronzu z Bratislavy podepsal útočník Anton Burdasov.

Velká Británie - Rusko 1:7 (1:4, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 19. Kirk (Dowd, Connolly) - 6. Burdasov (Grigorenko, Ožiganov), 8. Grigorenko (Voronkov), 10. Burdasov (Kuzmenko, Gavrikov), 11. Tolčinskij (Barabanov), 31. Karnauchov (Zadorov, Zub), 50. Kuzmenko (Burdasov, Ožiganov), 54. Slepyšev (Karnauchov)

Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Sternat - Seewald (oba Rak.), Merten (Něm.)

Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Bez diváků.



Hokejisté Německa porazili na mistrovství světa v Rize Norsko 5:1 a vyhráli i druhý zápas na turnaji. Stejně jako v pátek proti Itálii si i dnes Němci vypracovali klíčový náskok ve druhé třetině, ve které se třikrát střelecky prosadili. Svěřenci finského trenéra Toniho Söderholma jsou s šesti body v čele základní skupiny B a úspěšně vykročili za postupem do čtvrtfinále.

Norsko - Německo 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Lilleberg (M. Olimb, Haga) - 20. Plachta (M. Müller, Seider), 24. Gawanke (Brandt, Noebels), 27. Pföderl (Reichel, Noebels), 31. Reichel, 45. Bergmann (Nowak, Krämmer). 

Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). 

Vyloučení: 3:2, navíc Lilleberg (Nor.) 10 min. Využití: 0:1. Bez diváků



Hokejisté Dánska porazili na mistrovství světa v Lotyšsku poprvé v historii šampionátů Švédy. Na výhře 4:3 se podílel čtyřmi body útočník Nicklas Jensen. Osmadvacetiletý útočník Jokeritu Helsinky se zkušenostmi z NHL zaznamenal hattrick a nahrávku. Vítěznou branku vstřelil ve 49. minutě.

Dánsko - Švédsko 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 31. Nicklas Jensen (Jakobsen, Nicholas Jensen), 38. Nicklas Jensen (Boedker), 39. Kristensen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen), 49. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker) - 23. C. Klingberg, 36. Tömmernes (C. Klingberg), 51. C. Klingberg (Lundkvist). 

Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Šalagin (Rus.). 

Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Bez diváků.



Hokejisté Lotyšska po páteční senzační výhře 2:0 nad Kanadou na domácím světovém šampionátu v Rize na další výhru nedosáhli. V souboji s Kazachstánem sice dvakrát vedli, ale nakonec se radoval střelecky výrazně aktivnější soupeř po vítězství 3:2 po samostatných nájezdech. V osmé sérii rozhodl drama Jevgenij Rymarev.

Lotyšsko - Kazachstán 2:3 po sam. náj. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Darzinš (Daugavinš), 46. Rihards Bikarts (Cibulskis) - 39. Šin (Starčenko, Dietz, 46. Blacker (Svedberg, Sagadějev), rozhodující nájezd Rymarev. 

Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Nord - Yletyinen (oba Švéd.), Kroyer (Dán.). 

Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Bez diváků.

Zdroj: hokejportal.cz, ctsport.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

VÝSLEDKY

TABULKA

no articles
123.1 ms