Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejproduktivnějších Čechů KHL: Vede Kovář, nechybí Irgl

Jan Kovář v dresu Magnitogorsku © facebook.com

Za dobu fungování KHL se v této lize prostřídala spousta úspěšných českých hokejistů. Kteří jsou v TOP pětce? Řada z nich patřila k největším hvězdám. Ve výběru nejproduktivnějších Čechů nesmí chybět Jan Kovář, jemuž se dařilo v dresu Magnitogorsku. Toho doplňují další hráči, kteří disponují zkušenostmi i z národních týmů.

Naše pětice nejlepších odehrála celkem 1 853 zápasů (včetně play off), ve kterých dohromady nastřádala 1 289 bodů (519+770). 

5) Zbyněk Irgl, 361 zápasů, 205 bodů (97+108)

Rodák z Ostravy působil v Kontinentální hokejové lize celkem šest ročníků. Za tu dobu vystřídal tři kluby. Začínal v Lokomotivu Jaroslavl, kde dvakrát překonal hranici třiceti bodů v základní části. Dařilo se mu i v play off. 

Následoval slabší ročník v Atlant Mytišči, načež Irgl skončil v Dinamo Minsk. V běloruském celku patřil k nejlepším, dokonce se dostal do výběru All Star soutěže. Žádného týmového úspěchu se v KHL nedočkal, dnes je oporou Olomouce.


4) Jiří Novotný, 440 zápasů, 215 bodů (79+136)

Devět sezón strávil v KHL Jiří Novotný. Zkušený útočník působil v Atlant Mytišči, Barysu Astana, kapitána dělal v pražském Lvu. Další dvě léta nastupoval v Jaroslavli, dále hrál za Traktor Čeljabinsk a Lada Togliatti. 

Pětkrát se dostal nad dvacet bodů za jednu sezónu. Bodově nejvydařenější ročník měl 2010/2011, kdy se v 57 zápasech dokázal třináctkrát trefit a přidal osmadvacet asistencí. V současné době působí ve Švýcarsku.


3) Roman Červenka, 282 zápasů, 231 bodů (106+125)

Není mnoho českých hráčů, kteří by v KHL měli lepší bodový průměr než má Roman Červenka. V kontinentální lize se ukázal ve skvělém světle za Avangard Omsk, v němž patřil k nejlepším hráčům soutěže. Vytoužený Gagarinův pohár získal v Petrohradě, následně se na rok vrátil do Chomutova a nyní hraje ve švýcarské lize.


2) Lukáš Kašpar, 402 zápasů, 261 bodů (108+153)

Rodák z Mostu působil v Kontinentální hokejové lize po dobu osmi sezón. Celkově prošel pěti kluby. Začínal v Barysu Astana, kde strávil dva produktivní roky. 

Následovalo stejně dlouhé angažmá v Donbassu Doněck. Následně si Kašpar vyzkoušel systém co rok, to klub. Začal v Chanty-Mansijsku, potom se přesunul do Slovanu Bratislava, krátkou epizodu si střihl v Moskvě za místní Dynamo, aby se vrátil zpět do slovenského celku. V současnosti patří Litvínovu.



1) Jan Kovář, 368 zápasů, 377 bodů (129+248)

Nejproduktivnějším Čechem historie KHL je odchovanec plzeňského hokeje, přičemž Kovářovi na to stačilo pouhých pět sezón. Všechny je strávil v Magnitogorsku, kde vytvořil údernou formaci se Zaripovem a Mozjakinem, která byla ve své době nejlepší možná v celé Evropě. 

„Dodnes nechápu, co jsme to předváděli. Hlavně náš první společný rok byl neskutečný. Skončili jsme první tři v bodování soutěže v základní části i v play off. Mozjakin pokaždé první, my se Zaripovem jsme se akorát prohodili na druhém místě. K tomu plus mínus nehorázně v plusu. Naskakovaly nám body, plusy i sebevědomí, že nás nikdo nemůže zastavit," řekl po letech současný pilíř Plzně.


Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

VÝSLEDKY

TABULKA

no articles
176.6 ms