Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

První body pro Česko. Slováci nečekaně přehráli Rusko. S Kanadou začíná být zle

Radost české hokejové reprezentace © iihf.com

První body, moc jiných pozitiv není. Češi vydřeli výhru nad Bělorusy až v prodloužení. Další pohroma čekala Kanadu. Se zámořskou velmocí je na MS zle. Slováci senzačně porazili silné Rusko a vítězství slaví i domácí Lotyšsko.

Trenér Pešán se svými asistenty Špačkem a Strakou slibovali, že fanoušci uvidí úplně jiné mužstvo než proti Rusům a Švýcarům, úvodní desetiminutovka tomu ale vůbec neodpovídala. Naopak. Bělorusové posilnění nedělním triumfem 1:0 nad Švédy byli nebezpečnější, a tak měl překvapivě mnohem více práce brankář Hrubec než jeho na MS debutující protějšek Kolosov.

Ve 26. minutě ale udeřili Bělorusové. Klok zblokoval přihrávku jen k Šarangovičovi a kapitán střelou pod horní tyčku otevřel skóre. Češi si museli hodně oddechnout, že už za necelé čtyři minuty odpověděl i jejich muž s céčkem na dresu. Hronek báječným pasem našel Kováře, jenž neměl problém zakončit do odkryté branky.


Vyrovnávací trefa Pešánovu družinu uklidnila a za další čtyři minuty už vedla. Při druhé přesilové hře mužstva přihrával znovu Hronek a tentokrát Zadina dokázal propálit Kolosova. Třetí branku mohl přidat ve 36. minutě Flek, jenže v sólovém úniku jej Kolosov vychytal. „Kubalda s Kovym jsou výborní hráči do útoku i v obraně. Já se snažil makat, vybojovat puky, stát před brankou a dělat správný věci, abychom hráli na puku a dali gól," líčil střelec branky Filip Zadina.


Češi sice dál byli aktivnější, když už ale jejich soupeř zahrozil, bylo to nebezpečné. Tak jako při trestu Hájka, kdy Hrubec musel vytáhnout těžký zákrok proti Sergeji Kosticynovi. S blížícím se závěrem jako by se Češi lekli vítězství a začali být až příliš pasivní. Což se jim vymstilo, protože Jerjomenko v 52. minutě střelou z pravého kruhu poslal zápas do prodloužení.

V jeho první minutě mohl rozhodnout Bailen, Hrubec ale udržel naději na druhý bod. Na druhé straně ujel sám Kubalík a bekhendovým zakončením rozhodl o dvoubodovém triumfu 3:2. „Není to úleva. Doufal jsem, že vezmeme opratě do rukou a budeme v zápase dominovat. Což se úplně nestalo. Na druhou stranu musím říct, že jsme narazili na defenzivně opravdu velmi dobře připraveného soupeře. Celý zápas dobře bránili a byli nebezpeční v protiútocích. Soupeři to s Běloruskem nebudou mít jednoduché," uznal trenér Filip Pešán.

ČR - Bělorusko 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 30. Jan Kovář (Hronek, Moravčík), 34. Zadina (Hronek), 62. D. Kubalík (R. Hanzl, Hrubec) - 26. Šarangovič (S. Kosticyn), 52. Jerjomenko (Lopačuk, Šinkevič). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Frandsen (Dán.) - Lundgren, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Bez diváků.

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, D. Sklenička, Šulák, Moravčík - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Stránský, M. Špaček, J. Vrána - Flek, Chytil, Sekáč - A. Musil, R. Hanzl, Smejkal. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Bělorusko: Kolosov - Chenkel, Falkovskij, Antonov, Znacharenko, Korobov, Bailen, Jerjomenko, Šinkevič - S. Kosticyn, Šarangovič, Prince - Protas, Drozd, Komarov - Paré, Kodola, Platt - Stefanovič, G. Něstěrov, Lopačuk. Trenéři: Michail Zacharov, Dmitrij Kaprikov, Michail Kravcev a Vladimir Vorobjov.



Kanadští hokejisté pokračují na mistrovství světa v Rize ve výsledkové mizérii. Prohráli i třetí zápas, když tentokrát podlehli Německu 1:3. Zámořský tým je tak bez bodu a se skóre 2:10 mu patří ve skupině B předposlední příčka před itálií. Němci jsou naopak po třech zápasech bodově stoprocentní a skupinu vedou.

Německo - Kanada 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Loibl (Kühnhackl, Rieder), 12. Plachta (Eisenschmid) , 58. Holzer (Plachta, Noebels) - 19. Paul (Miller). Rozhodčí: Gofman, Romaško - Lazarev (všichni Rus.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 9:4, navíc Holzer (Něm.) 10 min. Bez využití. Bez diváků.



Lotyšští hokejisté bodovali na domácím MS i ve třetím zápase. Tentokrát si připsali očekávanou výhru nad Itálií 3:0. Pořádající země na úvod šampionátu senzačně porazila Kanadu, poté ale podlehla Kazachstánu v samostatných nájezdech.

Lotyšsko - Itálie 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 33. Karsums (Krastenbergs), 59. Darzinš (Džerinš, Freibergs), 60. Karsums. Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 3:4, navíc Keninš (Lotyšsko) 10 min. Bez využití. Bez diváků.


Slovenští hokejisté vyhráli na MS v Rize i třetí zápas, když v „české" skupině A překvapivě porazili Rusko 3:1. Sborná tak na šampionátu utrpěla první porážku. Slováci o své výhře rozhodli ve třetí třetině. Vítěznou branku ve vyrovnaném utkání vstřelil v přesilové hře třinecký obránce Martin Gernát. Skóre uzavřel při power play kapitán Marek Ďaloga, který hrál v Pardubicích. „Dnes jsme hráli výborně a musíme v tom pokračovat. Věřím, že to nebyla naše poslední výhra a ještě na šampionátu něco pěkného zažijeme. Situace ve skupině je hodně zamotaná a ani dvanáct bodů nemusí k postupu stačit," řekl brankář Julius Hudáček.

Slovensko - Rusko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 30. Kelemen (M. Roman), 54. Gernát (Hrivík, Cehlárik), 59. Ďaloga (Hrivík, Cehlárik) - 32. Barabanov (Tolčinskij, Slepyšev). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Bez diváků.


Zdroj: hokejportal.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

VÝSLEDKY

TABULKA

no articles
151.6 ms