Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Fantastický obrat české reprezentace, debakl Slovenska i povinné výhry USA a Finska

Radost české hokejové reprezentace © iihf.com

Fantastický obrat. Češi zvládli boj o přežití a na MS skolili Švédy. Jsou tak ve hře o čtvrtfinále. Finové se dostali do čela skupiny B. Lotyši poprvé na domácím MS vyšli naprázdno. Slováci po třech výhrách utrpěli debakl.

Počtvrté na turnaji se v české brance objevil Hrubec a do sestavy se vrátil útočník Lenc, který doplnil třetí formaci se Špačkem a Stránským. Češi měli dobrý nástup. Vrána byl kvůli potížím s ramenem vedený v sestavě jako 13. útočník, přesto nakonec naskočil na led do druhé formace, a právě on vyprodukoval první velkou šanci. Jeho přihrávku prodloužil Chytil na úplně volného Sekáče, jenž ale trestuhodně nasměroval puk vedle pravé tyče.

Národní tým pokračoval v aktivitě, jenže gól nedal, což ho mrzelo. Švédové bez zraněného obránce Lundkvista totiž ve 13. minutě udeřili. Rasmussena ještě zblízka vychytal Hrubec, poté ale Wingerli nabral ve středním pásmu rychlost, dostal se před Šuláka a v úniku šikovně ztečoval Fribergovu nabídku nad Hrubcův beton.


Na české střídačce panovala záhy ještě smutnější nálada. Klok odešel na dvě minuty za krosček a Švédové přesilovku proměnili. Kempe našel Rakella, který trefil prostor u levé tyče.

Čechům nepřálo ani štěstí, když Špaček vypálil z první, puk trefil Wingerliho hůl, od níž se přes Reidebornův beton odrazil do tyče. Švédové byli však silní v osobních soubojích, do velkých příležitostí soupeře moc nepouštěli a parta Filipa Pešána se před poslední dvacetiminutovkou ocitla ve svízelné situaci.

Při ataku na Hronka vznikla ještě v samém závěru druhé třetiny na ledě potyčka, po níž šli Švédové do čtyř a pykali. Stránský v početní výhodě dobře clonil, Vrána si srovnal puk na střelu a zacílil přesně pod horní tyč. Útočník Detroitu nalil Čechům krev do žil. Ti doslova létali po ledě a vzápětí mohlo být vyrovnáno.


Kovář se ocitl sám před Reidebornem, dobře provedl blafák a střílel z úhlu do odkryté klece, jenže na brankové čáře zachránila Švédy od vyrovnání hokejka Pudase, jenž odpálil kotouč do bezpečí. Přesto se český kapitán gólu dočkal. Sekáč mu v přesilovce hezky nabil mezi kruhy a centr Zugu srovnal na 2:2.

Ve 49. minutě se po vyhraném buly dostal kotouč od Kováře na modrou ke Klokovi, který ho švihem nahodil na branku a obrat byl dokonán. Švédové prahli po vyrovnání, ale Hrubec vytáhl několik výtečných zákroků. Marně se ho snažil překonat třeba Olofsson. Seveřané to v závěru zkusili v šesti, jenže Flek přesprintoval Rakella a do prázdné klece zpečetil český triumf. „Určitě nejdůležitější gól v kariéře. Je to pro mě první gól na mistrovství světa dospělých. Počítá se, že je vítězný, to už je jen plus. Jsem šťastný, že to tam padlo," usmíval se vítkovický odchovanec Lukáš Klok.

Po něm se Pešánův výběr posunul s pěti body ze čtyř zápasů na čtvrté místo a má boj o čtvrtfinále stále ve svých rukou. „Jsem šťastný, že jsme konečně našli způsob, jak vyhrát zápas, přestože jsme byli ve velmi těžké situaci. Zvládli jsme to díky týmovému duchu," chválil své svěřence trenér nároďáku Filip Pešán.

Česká republika - Švédsko 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 42. J. Vrána (M. Stránský), 45. Jan Kovář (Sekáč, D. Kubalík), 49. Klok (Jan Kovář), 59. Flek (D. Kubalík) - 13. Wingerli (Friberg), 16. Rakell (A. Kempe, Nygren). Rozhodčí: Gofman, Romasko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Bez diváků.

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, Šustr, Šulák, Sklenička - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Vrána, Chytil, Sekáč - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, R. Hanzl, Smejkal - Blümel. Trenér: Filip Pešán.

Švédsko: Reideborn - Pudas, Tömmernes, Lööv, Pilut, Nygren, Dahlbeck, Sellgren - Rakell, P. Lindholm, O. Lindberg - M. Kempe, A. Kempe, Rasmussen - Olofsson, Lundeström, Sörensen - Friberg, Wingerli, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.




Hokejisté Finska porazili na mistrovství světa v Rize outsidera Itálii 3:0 a po třetí výhře ze čtyř zápasů se posunuli do čela skupiny B. Italové zůstávají jako jediný tým na turnaji bez bodu. Dvěma góly zazářil obránce Tony Sund. Gólman Harri Säteri díky 11 úspěšným zákrokům udržel poprvé na šampionátu čisté konto.

Finsko - Itálie 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Sund (Kontiola, Innala), 9. Ruotsalainen (Ojamäki), 29. Sund (Mäenalanen, Koivisto). Rozhodčí: Frandsen (Dán), Nord (Švéd.) - Kroyer (Dán.), Lundberg (Švéd.). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Bez diváků.




Hokejisté domácího Lotyšska podlehli na mistrovství světa v Rize Spojeným státům americkým 2:4 a ve čtvrtém utkání na turnaji vyšli poprvé bodově naprázdno. Američané vyhráli ve stejném počtu zápasů potřetí. Po brance a asistenci si připsali za vítěze Trevor Moore a Brian Boyle, dvě asistence zaznamenal Conor Garland.

Lotyšsko - USA 2:4 (2:2, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Indrašis (Darzinš), 17. Krastenbergs (Batna, Freibergs) - 2. Tennyson (T. Moore, Garland), 15. B. Boyle (Labanc, Abdelkader), 32. T. Moore (Garland, Robertson), 34. Beniers (Chmelevski, B. Boyle). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Bez diváků.




Hokejisté Švýcarska rozstříleli na mistrovství světa v Rize Slovensko 8:1 a odčinili předchozí debakl 0:7 se Švédy. Slováci naproti tomu ztratili první body v turnaji, v němž byli posledním neporaženým týmem. Oba celky mají na kontě stejně jako lídr skupiny A Rusko devět bodů. Švýcaři dali pět branek v přesilovkách, čtyři body za dva góly a dvě nahrávky zaznamenal útočník Grégory Hofmann. „Musíme úplně zapomenout na to, jakým výsledkem dnešní zápas skončil. Je potřeba se jen dál soustředit na svou hru a snažit se hrát bez zbytečných vyloučení, protože jsou před námi ještě tři zápasy (ve skupině) a sotva je vyhrajeme, pokud budeme pořád na trestné lavici," prohlásil autor jediného gólu poražených Michal Krištof.

Švýcarsko - Slovensko 8:1 (1:0, 3:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 10. Diaz (Hofmann, Andrighetto), 21. Andrighetto (Diaz, Hofmann), 26. Loeffel (Scherwey, Bertschy), 37. Hofmann (Corvi, Loeffel), 41. Meier (Alatalo, Kurashev), 45. Kurashev (Untersander, Ambühl), 53. Hofmann (Ambühl, Andrighetto), 55. Loeffel (Moser, Bertschy) - 46. Krištof (Cehlárik). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gouin (Kan.) - Constantineau (Fr.), Oliver (USA). Vyloučení: 4:5, navíc Pospíšil a Rosandič (oba Slovensko) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 5:0. Bez diváků.



Zdroj: hokejportal.cz, ctsport.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

VÝSLEDKY

TABULKA

no articles
152.7 ms