Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Česko splnilo povinnost a zdolalo Brity. Nezaváhali ani další favorité. Kazachstán blízko postupu

Momentka z utkaní ČR - Velká Británie © iihf.com

Poklidnou výhru nároďáku nad outsiderem zajistila střelecká chuť obránců. Hudáček v důležitém souboji o postupové pozice vychytal nulu pro Slovensko. Norové se o další překvapení nepostarali a jsou ze hry o čtvrtfinále. Sborná si poradila se Švýcary a čtvrtfinále MS má na dosah. Kazachstán rozdrtil Itálii a útočí na historický postup do play-off.

Reprezentanti před prvním soubojem s Velkou Británií v novodobé historii věděli, že je proti outsiderovi čeká dobývání jeho branky, což se potvrdilo. Šance ale přicházeli od samého začátku, Špaček s Blümelem v těch svých neuspěli. Na začátku deváté minuty už se Češi dočkali a postaral se o to autor čtvrteční vítězné trefy proti Švédsku Klok, jenž uspěl s nahozením pod horní tyčku.


Nebezpečně; i když ne tak často; však hrozili i Britové, takže brankář Will chytající na MS poprvé od úvodní minuty se rozhodně nenudil. Vytáhnout musel devět zákroků, z nichž tři čtyři opravdu náročné, třeba při nešťastné teči vlastního obránce Skleničky.

Český tým tak vůbec poprvé na letošním MS odcházel po prvním dějství do šatny s vedením, které navíc hned 33 vteřin po startu prostřední třetiny navýšil bek Hronek. A střeleckou chuť obránců potvrdil ve 25. minutě Šulák, který přidal třetí gól a definitivně tak zlomil odpor týmu z Ostrovů. „S nikým to tady není lehký zápas. Všichni umí bruslit, dovedou něco s pukem a bojují. Proti Británii jsme to nepodcenili a odehráli celých 60 minut slušně. Dodrželi jsme systém, pomohli si navzájem. Pomohlo nejen to, že jsme získali vedení, ale ve druhé třetině se po té mojí brance povedlo i odskočit ve skóre, to se pak hrálo všem klidněji," řekl Šulák.


Ve 33. minutě pak Chytil po pohledné individuální akci zvýšil na 4:0. Soupeř se prakticky vůbec nedostával do útočného pásma, o čemž svědčí i fakt, že poprvé ve druhé třetině vystřelil až v její 14. minutě.

Přesto se Britové dočkali alespoň čestného úspěchu. Při jejich první přesilovce neudržel Will Richardsonovo nahození v lapačce a Myers jej překonal z dorážky mezi betony. Ve 49. minutě se českému protivníkovi zranil gólman Whistle a do branky tak musela jednička Bowns.

Bez inkasování ale vydržel pouze necelé tři minuty, když jej po ráně z voleje z mezikruží propálil Lenc a dočkal se tak první trefy na turnaji. V 58. minutě pak Šulák svým druhým gólem v zápase uzavřel na konečných 6:1. „Jednoznačně jsme chtěli nepodcenit soupeře. Viděli jsme jeho zápasy, věděli jsme, že naposledy dlouhou dobu zlobil i Švédy. Proto jsme nastoupili s vítěznou sestavou proti Švédům, akorát jsem v závěru trochu pošetřil Kubu Vránu, aby náhodou nedošlo ke zhoršení jeho ramene," uvedl trenér Filip Pešán.

ČR - Velká Británie 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Klok (M. Špaček), 21. Hronek (Zadina), 25. Šulák (M. Špaček, Sekáč), 33. Chytil (D. Musil), 52. Lenc (R. Hanzl), 58. Šulák (R. Hanzl, Klok) - 40. Myers (Richardson, Kirk). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Nord - Lundgren (oba Švéd.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:3, navíc Clements (Velká Británie) 10 min. Využití: 0:1. Bez diváků.

ČR: Will - Hronek, D. Musil, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek - Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Vrána, Chytil, Sekáč - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Flek, R. Hanzl, Smejkal - Blümel. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Velká Británie: Whistle (49. Bowns) - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Clements, Ehrhardt, S. Jones - Dowd, Connolly, Kirk - Hammond, Perlini, Lake - Davies, Myers, J. Phillips - Betteridge, Lachowicz, Ferrara - Long. Trenéři: Corey Neilson a Adam Keefe.



Hokejisté Slovenska porazili na mistrovství světa Dánsko 2:0. Díky čtvrté výhře z pěti zápasů v Rize se ve skupině A dotáhli s 12 body na vedoucí Rusko, které má výrazně lepší skóre. Slováci rozhodli až ve třetí třetině. Vítězný gól vstřelil ve 48. minutě útočník Peter Cehlárik, pojistku přidal obránce Adam Jánošík. Nulu vychytal díky 24 úspěšným zásahům brankář Július Hudáček.

Slovensko - Dánsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 48. Cehlárik (Hrivík, Lantoši), 53. Jánošík (Lantoši, Hrivík). Rozhodčí: Arsons (Lot.), Heikkinen – Sormunen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Bez diváků.



Hokejisté Finska vyhráli na mistrovství světa v Rize nad Německem 2:1, vedou se 13 body z pěti zápasů tabulku skupiny B a mají na dosah postup do čtvrtfinále. V 52. minutě rozhodl útočník Buffala Arttu Ruotsalainen po přihrávce devatenáctiletého Antona Lundella, který dal v utkání úvodní gól. Němci po stoprocentní bilanci z úvodních tří zápasů podruhé za sebou nebodovali.

Německo - Finsko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Holzer (Loibl, Plachta) - 7. Lundell (Sund, Innala), 52. Ruotsalainen (Lundell). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Ondráček (všichni ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Bez diváků.



Hokejisté Spojených Států americký zvítězili na mistrovství světa v Rize nad Norskem 2:1 a po čtvrté výhře v pěti zápasech udělali další velký krok k postupu do čtvrtfinále. Norové naopak po čtvrté porážce ze šesti duelů přišli i o teoretickou naději na účast v play off. Američané získali do poloviny zápasu dvoubrankové vedení díky Conoru Garlandovi a Tageu Thompsonovi, v 55. minutě zkorigoval výsledek Ken André Olimb.

Norsko - USA 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 55. K. A. Olimb (Rosseli Olsen) - 11. Garland (Z. Jones, T. Thompson), 28. T. Thompson (Donato, M. Roy). Rozhodčí: Sternat (Rak.), Tscherrig (Švýc.) - Merten (Něm.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Bez diváků.



Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa Švýcarsko 4:1 a je blízko čtvrtfinále. Ještě po odehrání 35 minut zápasu skupiny A, v níž je i český tým, byl stav bezbrankový. Sborná rozhodla třemi góly v poslední desetiminutovce a udělala důležitý krok k postupu. Třemi body za dvě branky a nahrávku se na vítězství podílel útočník Sergej Tolčinskij.

Švýcarsko - Rusko 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 49. Hischier (Ambühl) - 36. Burdasov (Galimov), 51. Karnauchov (Tolčinskij, Barabanov), 53. Tolčinskij (Slepyšev, Provorov), 60. Tolčinskij (Barabanov, Karnauchov). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Bez diváků.



Hokejisté Kazachstánu rozdrtili na mistrovství světa v Rize Itálii 11:3 a postarali se o nejvyšší výhru turnaje. Ve skupině B mají s 10 body po šesti zápasech velkou šanci na postup do čtvrtfinále. Nováček elitní kategorie by mohl historicky první účast v play off zpečetit v pondělním posledním utkání proti Norsku. Pětatřicetiletý kapitán Roman Starčenko se podílel na kanonádě pěti body za dvě branky a tři asistence, Curtis Valk zaznamenal gól a tři nahrávky.

Itálie - Kazachstán 3:11 (0:1, 1:2, 2:8)
Branky a nahrávky: 25. Miceli (Petan, Frank), 42. Hochkofler (Gander), 51. Petan - 3. Starčenko (Valk, N. Michajlis), 33. Petuchov (Asetov, Stěpaněnko), 35. Rymarev (Šin, Blacker), 42. N. Michajlis (Starčenko, Valk), 47. Valk (Starčenko), 48. Lichotnikov, 50. Lichotnikov (Makljukov, Šalapov), 55. Panjukov (Dietz, Starčenko), 57. Starčenko (Valk), 58. Svedberg (Šesťakov, Sagadějev), 60. Šalapov (Asetov, Lichotnikov). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko – Goljak (oba Běl.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 9:5, navíc Hochkofler (It.) 10 min. Využití: 0:5. Bez diváků.

Zdroj: hokejportal.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.

VÝSLEDKY

TABULKA

no articles
137.6 ms