Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Češi smetli Slovensko a jdou na Finsko. Kanada si vydechla a vyrukuje na Rusko

Radost české hokejové reprezentace © iihf.com

Češi i bez opor vypráskali Slováky. O soupeři pro čtvrtfinále je jasno, narazí na Finsko. Němci uhájili postup pro sebe i pro Kanadu. Lotyšsko pláče. Rusové zničili Bělorusko už v první třetině, v play off je nakonec čeká Kanada. USA zdolaly outsidera. Na MS vyhrály skupinu a narazí na Slováky.

Trenéři provedli pro duel se Slováky, kteří taktéž nechali odpočívat několik klíčových hráčů, hned sedm korekcí v sestavě s vědomím, že finální výsledek zápasu už nic nezmění na postupu obou mužstev do čtvrtfinále.

Volno dostali třeba Hrubec, Hronek, Vrána, Sekáč, Kubalík nebo Kovář. Místo nich naskočili borci, kteří v Rize zatím nedostávali tolik prostoru. Ať už Moravčík, Radil či Zohorna. Nečekaná komplikace přitom nastala ještě při rozcvičení, kdy si zranění v horní části těla přivodil Chytil.

Češi ovšem měli snový start. Hanzl vyhrál buly, puk se postupně dostal do útočného pásma, kde vypálil Hájek. Trefil ale Cehlárika, od jehož brusle se kotouč odrazil k volnému Zadinovi, který ve 29. sekundě ranou pod víko vstřelil svůj druhý gól na turnaji.


V síti neskončilo Špačkovo zakončení po přihrávce Lence, přesto se první jmenovaný trefy na MS dočkal. Grman u zadního mantinelu chyboval, puk poslal přesně na hůl před brankou stojícího Zadiny, který ho přiklepl Špačkovi a ten neměl do poloodkryté klece potíže skórovat.

Češi dobře vstoupili i do prostřední části. Šustrovu ránu ztečoval za Hudáčkova záda Radil. Čtvrtý gól na hokejce měl Blümel, jenže slovenského gólmana bekhendem nepřekonal. Národní tým poté polevil v obraně a Slováci snížili. Will ještě vyčapal velkou šanci Cehlárika, pak se ale po chybě Šustra objevil sám před Willem Sukeľ, který už zasunul puk do české branky. Jenže Šulák dělovkou od modré využil v závěru druhé třetiny početní výhodu a o vítězi derby nebylo pochyb. „Je jedno, jestli jsme dostali Finsko, nebo Ameriku, oba týmy jsou špičkové. Bude to jen o nás, ne o týmu, proti kterému hrajeme. Jestli chceme pokračovat dál, tak musíme porazit každého," hlásil Filip Zadina.


Zvlášť když v závěrečné periodě, do které Slováci nasadili do brankoviště Húsku místo Hudáčka, náskok ještě zvýraznili. Lenc sice netrefil přesně, pak ale Hanzl dobře napadal Pospíšila a po jeho zaváhání Stránský napálil puk k pravé tyči. Sedmadvacetiletý křídelník se těšil z premiérového zásahu na MS stejně jako vzápětí Blümel, který se ve středním pásmu odpoutal od protihráče a z úhlu střelou pod horní tyč nachytal slovenského gólmana.

Českou radost už nezkalila ani trefa Bučka, který zmírnil slovenskou porážku. O sedmý gól se pokoušel Hájek, ale místo toho Pospíšil vymetl horní kout Willovy branky. Jenže ani stav 6:3 nevydržel až poslední sirény. Slováci v závěru odvolali gólmana, zkusili to v šesti, jenže do prázdné branky zpečetil český triumf Hájek. „Může být uklidnění pro celý tým, že jsme odehráli dobré utkání a vstřelili spoustu branek. Myslím, že spousta hráčů si uvědomila, že když plníme věci, které jako tým všichni chceme, tak nejenže hrajeme pohledný hokej, ale dáváme i spoustu branek. Doufám, že spíš než vstřelené góly hráčům pomůže vědomí dobře odehraného zápasu," uvedl trenér Filip Pešán.

Česká republika - Slovensko 7:3 (2:0, 2:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 1. Zadina (Hájek, Moravčík), 16. M. Špaček (Zadina), 23. Radil (Šustr, Šulák), 40. Šulák (M. Špaček), 44. M. Stránský, 46. Blümel (M. Stránský, Moravčík), 60. Hájek (R. Hanzl, Smejkal) - 27. M. Sukeľ (Faško-Rudáš), 49. Bučko (Holešinský. Buc), 59. Pospíšil (Cehlárik, Gachulinec). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), Constantineau (Fr.) . Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 1 (omezený počet).

ČR: Will - Moravčík, Hájek, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, D. Musil - Zadina, R. Hanzl, Flek - Lenc, M. Špaček, M. Stránský - Radil, T. Zohorna, Smejkal - Blümel, A. Musil. Trenér: Filip Pešán.

Slovensko: J. Hudáček (41. Huska) - Gernát, Kňažko, Nemec, Rosandič, Grman, Jánošík, Gachulinec, Bučko - Cehlárik, Slafkovský, Pospíšil - Studenič, Krištof, Lantoši - Faško-Rudáš, M. Sukeľ, Kelemen - Holešinský, Buc, Liška. Trenér: Craig Ramsay.



Němci udrželi těsné vedení 2:1 nad Lotyšskem a postupují do čtvrtfinále hokejového MS v Rize. Domácí pláčou, na play off nedosáhli, zato Kanada se může těšit na vyřazovací boje, které by jí zůstaly zapovězeny v případě očekávané remízy mezi evropskými soupeři. Němci ve čtvrtfinále ve čtvrtek nastoupí proti Švýcarsku, Kanada proti Rusku.

Lotyšsko - Německo 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 26. Abols (Balinskis) - 4. Peterka (Seider), 7. Noebels (Pföderl, L. Reichel). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 934.



Hokejisté Ruska vyhráli nad Běloruskem 6:0, ve skupině A jsou první a čtvrtfinále MS si zahrají s Kanadou, která se sice třásla o postup, ale nakonec ji nepotká historická blamáž a na šampionátu zůstává.

Rusko - Bělorusko 6:0 (5:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Nestěrov (Grigorenko), 5. Galimov (Gavrikov), 10. Šalunov (Zadorov, Nestěrov), 11. Grigorenko (Slepyšev, Voronkov), 17. Něstěrov (Tarasenko, Barabanov), 53. Voronkov (Slepyšev, Grigorenko). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Sternat - Seewald (oba Rak.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:6. Bez využití.



Hokejisté Itálie prohráli v úterním utkání skupiny B na mistrovství světa v Lotyšsku s výběrem USA 2:4. Američané se stali vítězem skupiny a ve čtvrtfinále šampionátu se utkají se Slovenskem. Itálie skončila ve skupině poslední, když během sedmi duelů neuhrála ani bod.

Itálie - USA 2:4 (0:3, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Frigo (Trivellato), 47. Giliati - 7. Labanc (Shea), 11. Labanc (Beniers, Clendening), 20. Garland (Robertson, Tennyson), 30. Garland. Rozhodčí: Romasko (Rus.), Sidorenko – Goljak (oba Běl.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 2:3. Bez využití.



Kanadští hokejisté zakončili na MS svoji pouť skupinou B porážkou s Finskem 2:3 po samostatných nájezdech a boj o čtvrtfinále už neměli ve svých rukou. Výhra Německa s Lotyšskem je ale do play-off posunula.

Kanada - Finsko 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Pirri (Vilardi, Ferraro), 29. Comtois (Connor Brown, Mangiapane) - 22. Ruotsalainen, 56. Ruotsalainen (Lundell, Ojamäki), rozhodující sam. nájezd Ruotsalainen. Rozhodčí: Björk, Nord – Lundgren, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Bez diváků.



Švýcarští hokejisté zakončili na MS boje ve skupině A výhrou nad Velkou Británií 6:3 a skončili druzí. V boji o semifinále je čeká Německo.

Švýcarsko - Velká Británie 6:3 (2:1, 4:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Hofmann (Corvi, Moser), 17. Loeffel (Scherwey, Siegenthaler), 31. Alatalo (Corvi, Hischier), 31. Bertschy (Scherwey), 37. Bertschy (Diaz, Scherwey), 38. Hischier (Kurashev) - 12. Kirk, 26. Kirk (Richardson, Hammond), 54. Connolly (Kirk, Hammond). Rozhodčí: Fraňo, Šír - Hynek, Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 3:4, navíc Mirco Müller (Švýcarsko) 10 min. Využití: 1:1.

Zdroj: hokejportal.cz, ctsport.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
117.3 ms