Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Češi postupují do čtvrtfinále, Švédové poprvé v historii končí před branami

Momentka z utkaní ČR - Dánsko © iihf.com

Bláznivý zápas s Dány za dva body a pomoc Ruska znamená postup Česka do play-off. Historický švédský krach. Tre kronor budou ve čtvrtfinále MS poprvé chybět. Kazachstán prohrál a premiérové čtvrtfinále na MS si nezajistil. Musí čekat. Američané porazili Němce a mají postupovou jistotu.

Do branky českého týmu se po pauze s Velkou Británií vrátil Hrubec, a zatímco v obraně k žádným změnám nedošlo, v útocích drobné korekce nastaly. Na pravém křídle první řady s Janem Kovářem a D. Kubalíkem nahradil Zadinu Lenc. Tak už Češi dohrávali souboj s Brity, Zadina šel do třetí formace k M. Špačkovi a M. Stránskému. Jako třináctý útočník nenaskakoval Blümel, ale T. Zohorna.

Po devadesáti vteřinách hry mohl skórovat už ve třetím zápase po sobě obránce Klok, jenže sám před gólmanem Dahmem neuspěl. A mistrovi finské ligy s Raumou bylo o chvíli později; stejně jako celému českému týmu; ještě hůř. Po Klokově faulu totiž vypálil z levého kruhu při první dánské přesilovce Nicklas Jensen a svou pátou trefou na turnaji otevřel ve čtvrté minutě skóre. A kdyby Jensen Aabo za dalších pět minut zakončil přesněji svůj průnik mezi otevřenou českou obranou, mohlo to být už o dva góly.

Dánové se po vedoucím gólu stáhli do obranné ulity a Češi měli problémy s přechodem do útočného pásma a usazení se v něm. Nějaké šance ale přesto přicházely, v těch nejnadějnějších ale Smejkal i Sklenička nezamířili mezi tři Dahmovy tyče.


Ve druhé třetině Češi dál trávili většinu času v obranném pásmu soupeře, jenže jen velmi obtížně se v něm prosazovali. Výjimkou byla tutovka Kubalíka z 29. minuty, Dahm ale ránu po ledě betonem zpacifikoval.

Pešán před třetí třetinou zamíchal složením útočných formací a možná i tento tah pomohl. Chytil místo opakované střely našel Kubalíka, jenž ve své druhé tutovce nezaváhal a úplně prázdnou branku trefil. A kanonýr Chicaga měl v 51. minutě po akci Kováře na holi druhý gól, pokýváním hlavy ale uznale ocenil báječný zákrok Dahma lapačkou. Na druhé straně se ale blýskl i Hrubec, když vychytal z bezprostřední blízkosti zakončujícího Andersena.

V 56. minutě chyboval na útočné modré Meyer a Vrána upaloval v sólovém úniku na Dahma, ovšem trefil jeho vyrážečku. Když v čase 57:43 fauloval dánský kapitán Jensen Aabo Stránského, měli Češi ideální možnost utkání rozhodnout. Nestalo se, takže se šlo do prodloužení. „Je to pořád dokola. Opakujeme stejné chyby - chodíme do pěti, jsme daleko od sebe, nepomáháme si a pak to zbytečně doháníme. Jsme samozřejmě moc rádi, že to takhle dopadlo, ale naše hra musí být lepší," řekl Kubalík.


Dvě minuty před jeho skončením byl faulován Hronek, takže nároďák měl k dispozici další hru v početní převaze, tentokrát čtyř proti třem. Zdálo se, že tou už nepohrdl, protože právě Hronek ranou pod horní tyč propálil Dahma. Jenže dánská střídačka si vyžádala trenérskou výzvu a sudí při přezkoumání situace u videa zjistili, že gólu předcházel nedovolený Kubalíkův přechod do útočného pásma, takže se zpětně pískal ofsajd. Čas se vracel, hra tak pokračovala dál, do konce zbývalo 102 vteřin. Dánové už se zuby nehty ubránili a rozhodnout tak musely až nájezdy.

V nich na české straně uspěli R. Hanzl, Vrána a Jan Kovář, po jehož trefě nahradil Dahma Sogaard, Chytil ale našel recept i na něj. Na české straně po dvou inkasovaných nájezdech přepustil Hrubec místo Willovi, který vychytal Andersena a Češi přeci jen brali bod navíc. „Hokej přináší bláznivé situace a zápasy. Jako kouč na střídačce ale prožívám každý zápas téměř stejně. Ať už trénuje v extralize, první lize, při play off. Tady ale máte v zádech celý národ a zápas byl šílený. Myslím, že jsem nezastárl jenom já, ale celé mužstvo," uvedl trenér Filip Pešán.

Česko - Dánsko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 46. D. Kubalík (Chytil, J. Vrána), rozhodující sam. nájezd Chytil - 4. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Olesen). Proměněné nájezdy: R. Hanzl, J. Vrána, Jan Kovář, Chytil - Bau Hansen, Nicklas Jensen, True. Neproměněné nájezdy: Meyer, N. Andersen (oba Dán.). Rozhodčí: Gofman, Romasko - Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Bez diváků.

Česko: Hrubec (od 5. nájezdu Will) - Hronek, D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek - Lenc, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Vrána, Chytil, Sekáč - Zadina, M. Špaček, M. Stránský - Flek, R. Hanzl, Smejkal - T. Zohorna. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Dánsko: Dahm (od 4. nájezdu Sogaard) - M. Lauridsen, Lassen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Kristensen, Nicholas Jensen - Nicklas Jensen, True, Meyer - Storm, Jesper Jensen, Hardt - From, Jakobsen, Bau Hansen - Olesen, Madsen, Poulsen - od 21. navíc N. Andersen. Trenéři: Heinz Ehlers, Andreas Lilja a Jens Nielsen.




Hořký konec pro světovým šampionátem utrápeně kráčející Švédy! Pouze výhra nad Rusy v posledním vystoupení v základní skupině A na světovém šampionátu v Rize mohla udržet hokejový výběr Tre kronor ve hře o postup do čtvrtfinále. Nestalo se! Seveřané prohráli 2:3 po samostatných nájezdech a domů odjíždějí s neslavným primátem: poprvé od roku 1992, kdy byl na MS zaveden systém play off, v něm budou Švédové chybět.

Rusko - Švédsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 53. Slepyšev (Orlov), 53. Barabanov (Tarasenko, Něstěrov), rozhodující nájezd Tarasenko - 9. Frödén (Lindberg, A. Kempe), 56. Olofsson (Sellgren, Lundeström). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Bez diváků.




Hokejisté Kazachstánu prohráli na mistrovství světa v Rize s Norskem 1:3 a nevyužili šanci zajistit si premiérovou účast ve čtvrtfinále. Tu jim může zachránit už jen úterní porážka Kanady v základní hrací době s Finskem. Norové i přes výhru zůstali na sedmém místě skupiny B.

Norsko - Kazachstán 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 28. Valkvae Olsen (Trettenes, Holös), 42. Espeland (Trettenes, Rosseli Olsen), 59. M. Olimb (K. A. Olimb) - 16. Ševčenko (Svedberg). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Hynek (všichni ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:1, navíc Röymark (Nor.) 10 min. Využití: 1:0. Bez diváků.




Hokejisté Spojených států amerických porazili v utkání skupiny B mistrovství světa v Rize 2:0 Německo. Vítězný gól dal 64 sekund před koncem druhé části v početní výhodě Jason Robertson, pojistku přidal v závěru Colin Blackwell, čisté konto vychytal Cal Petersen. Američané díky lepšímu skóre přeskočili dosud vedoucí Finy a mají jistotu čtvrtfinále. Němcům zůstala přes porážku postupová naděje.

USA - Německo 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 39. Robertson (Donato, Garland), 60. Blackwell (Robinson). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Frandsen - Kroyer (oba Dán.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Bez diváků.



Zdroj: hokejportal.cz, ctsport.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
148.4 ms