Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Čekání na medaili pokračuje. Finsko vyřadilo Česko jediným gólem

Radost Finů po jediné brance utkání © iihf.com

Bezzubí Češi nenašli recept na Finy a čekání na medaili z MS se opět protahuje. Kanada šokovala Rusko, sborná končí. Slovenské naděje na semifinále spláchli Američané. Švýcarské slzy. Německo si po obrovském dramatu zahraje o medaile.

Do české sestavy se nevešli obránce Moravčík s útočníky Sekáčem, Blümelem a překvapivě i Michaelem Špačkem, kteří tak klíčový zápas turnaje sledovali jen z tribuny. Pešánovi svěřenci nezačali vůbec špatně, dobře bruslili a napadali, a v úvodu byli jednoznačně nebezpečnější. Zejména šance Šuláka ze čtvrté minuty po gólu volala, soupeře ale podržel brankář Olkinuora.

Od poloviny první třetiny se však obraz hry vyrovnal a Finové těžili i z výborných vhazování, v nichž měli jednoznačně navrch. Na konci úvodní dvacetiminutovky se v nadějné příležitosti po pasu Kováře zjevil sám před brankáře Klok, ale trefil jen jeho vyrážečku.

Po půlminutě finské přesilovky se radoval z gólu Pakarinen, ovšem předčasně. Zámořští sudí totiž po takřka desetiminutové konzultaci s kolegy u videa zjistili, že puk po zákroku Hrubce a odrazu do tyče nepřešel brankovou čáru, takže se od druhé části hry pokračovalo za stavu 0:0.


Zkraje prostřední třetiny stálo při Hrubcovi štěstí, když Ohtamaa svou dělovkou trefil spojnici tyčí. Ve 33. minutě se už ale mužstvo Suomi dočkalo. Hronek se po vyhraném buly v obranném pásmu nechal lehce obrat o puk, ránu Pakarinena Hrubec vyrazil jen k Innalovi, jenž dorážkou po ledě otevřel skóre. „Ze startu turnaje jsme měli těžký los a začátek nám trošku utekl. Sérií pěti výher jsme se do toho dostali, ale dnes si musíme přiznat, že jsme byli outsidery, protože Finy osobně tipuju na vítěze celého šampionátu. Asi jsme dnes odehráli nejlepší utkání, vypracovali jsme si hodně šancí. Škoda, že tam nic nepadlo," uvedl brankář Hrubec.

Byla to voda na finskou až strojově přesnou a dokonalou obranu, na kterou se od této chvíle mohli ještě víc soustředit a Čechům dělal jen přechod do útočného pásma značný problém. A nepomohla ani jejich první přesilovku na přelomu druhé a třetí třetiny, v níž Olkinuora nemusel vytáhnou žádný náročnější zákrok.

Češi ve třetí třetině zlepšili forčeking, čímž přeci jen nutili svého soka k chybám a trávili mnohem více času před Olkinuorou než v předešlém průběhu utkání. Ovšem k šancím to stejně nevedlo.


V čase 57:44 si Pešán vyžádal oddechový čas, po němž zůstal Hrubec na střídačce a Češi šli na led se šesti bruslaři. 62 vteřin před koncem základní hrací doby pálil z otočky kapitán Kovář, ale jen do připraveného Olkinuory. finský brankář se pak vyznamenal ještě dvakrát, proti Zadinovi a zejména Kubalíkovi. Víc už Češi nestihli a s turnajem se loučí. „Byli jsme bázliví a ustrašení. Doufal jsem, že budeme odvážnější, ale Finům jsme moc nezatopili. Věděli jsme, že hrají extrémně propracovaný systém středního pásma. Na můj vkus jsme v něm ztráceli až moc kotoučů, měli jsme je dostávat víc do hloubky. Po aktivní první desetiminutovce nám defenzivní hra Finů začala tupit naši ofenzivu. Když soupeř na konci první třetiny převzal po našem faulu iniciativu, začal vystrkovat své ofenzivní růžky a my bohužel nenašli dost odvahy na kotouči a drzosti v útočném pásmu, abychom ho něčím překvapili. I když to byl vyrovnaný zápas a šance moc nebyly na obou stranách, Finy jsme dostali pod tlak až na konci třetí třetiny, a to je málo," vysvětloval Pešán.

ČR - Finsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávky: 33. Innala (Pakarinen, Kontiola). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Bruggeman - Oliver (oba USA), McCrank (Kan.). Vyloučení: 1:1, navíc Pakarinen (Finsko) 10 min. Bez využití.

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Klok, D. Sklenička, Šustr, Šulák - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Zadina, R. Hanzl, Flek - Lenc, Chytil, M. Stránský - Radil, T. Zohorna, Smejkal - A. Musil. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenéři: Jukka Jalonen, Kari Lehtonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin



Hokejisté Kanady porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize favorizované Rusko 2:1 v prodloužení. Utkání historicky nejúspěšnějších zemí na šampionátech rozhodl v 63. minutě útočník Andrew Mangiapane. Kanada se v semifinále utká s USA. Kanaďané na turnaji prohráli první tři zápasy v základní skupině, nakonec ale postoupili ze čtvrtého místa a v play off vyřadili nejlepší tým druhé skupiny. Sborná dnes na turnaji prohrála teprve podruhé.

Rusko - Kanada 1:2 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Timkin (Orlov, Kameněv) - 46. Henrique (Brown, Comtois), 63. Mangiapane (Stecher). Rozhodčí: Björk, Nord (oba Švéd.) - Hynek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1.


Hokejisté Spojených států amerických postoupili do semifinále mistrovství světa v Rize. Na úvod vyřazovacích bojů porazili Slovensko 6:1. Dalším soupeřem jim bude Kanada.

USA - Slovensko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 14. B. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (T. Moore, Z. Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, T. Moore) - 33. Cehlárik (Lantoši). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Tscherrig - Obwegeser (oba Švýc.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:3. Bez využití.



Hokejisté Německa porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize Švýcarsko 3:2 po samostatných nájezdech a po 11 letech se dostali mezi nejlepší čtyři do bojů o medaile. Naposledy se jim to podařilo na domácím šampionátu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem, kde nakonec skončili čtvrtí. Tři roky po zisku stříbra z olympijských her v Pchjongčchangu tak mají možnost bojovat o další cenný kov.

Švýcarsko - Německo 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Untersander (Alatalo, Kurashev), 34. Herzog (Scherwey, Bertschy) – 38. Kühnhackl (Rieder, Nowak), 60. Gawanke (Kahun, Noebels), rozhodující sam. nájezd Noebels. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Romansko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 0:2, navíc Plachta (Něm.) 10 min. Bez využití. Bez diváků.

Zdroj: hokejportal.cz, ctsport.cz, sport.cz, iihf.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
138.3 ms